Dagboeken geschreven in de Tweede Wereldoorlog.

Gepubliceerd op 4 april 2023 om 13:00

Zoals zovelen, heb ik ( geboren in 1949) een fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog, en onlangs begon ik dagboeken te lezen, van voor, tijdens, en vlak na deze oorlog.


Allereerst het boek: 'Een Leeg Huis' van Marga Minco.
In Een Leeg Huis schetst Marga Minco een beeld van de chaotische periode vlak na de bevrijding. Op geraffineerde wijze gebruikt ze flashbacks, waarmee ze de belevenissen van een vooruitstrevende jonge vrouw in de tussenliggende periode zichtbaar maakt. Beter bekend van haar is 'Het Bittere Kruid', een dun boekje, dat velen onder ons op hun boekenlijst zetten op de Middelbare school. Dit is een autobiografie van Marga, tijdens de oorlog.

 

Dan het boek: 'Drenkeling' van G.L. Durlacher. Subtitel: 'Kinderjaren in het Derde Rijk'.
In kristalheldere beelden schetst Durlacher ervaringen vanaf zijn vierde jaar, het jaar waarin Hitler aan de macht kwam, tot de vlucht naar Nederland. Daarvoor had hij al het boek 'Strepen aan de hemel' geschreven, die de periode besloeg vanaf de komst in Nedeland van het gezin Durlachter in 1937 tot na de bevrijding uit het concentratiekamp, die de auteur als enige van het gezin, meemaakte, de enige dus die bleef leven.

 

Ik las ook het boek: 'In de mist van het schimmenrijk', subtitel 'Fragmenten uit het oorlogsdagboek van de student Karel R'. De schrijver Willem Frederik Hermans, kreeg deze fragmenten, wist ze te ontcijferen en bewerkte ze tot een boek. Zeer schrijnend om te lezen hoe het er in Amsterdam toeging in die tijd.

 

Dan het boek: 'Het verhaal' van Ed van Thijn. (een autobiografie). Hij en zijn ouders overleefden de oorlog, hij dankzij 18 verschillende onderduiksadressen. Het boek gaat ook over zijn leven na de oorlog, waarin telkens de herinneringen terugkomen, en het Joods zijn, ook vaak een stempel drukt op zijn leven.

 

Tenslotte las ik een krantenberichtje over het boek: 'De vergeten dagboeken - De Tweede Wereldoorlog in Nederland in de woorden van hen die er getuige van waren', door Nina Siegal. Hierin zijn aan het woord drie Joden. 2 nazisympthisanten, een verzetstrijder en een 17-jarige fabrieksarbeidster. Ook dit boek ga ik natuurlijk binnenkort lezen.

 

Te koop zijn bij mij: (stuur een mail of bel op)
Het verhaal
In de mist van het schimmenrijk
Drenkeling

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.